Lidé ve Vranovské Vsi smetli krajské úředníky, kvůli větrníkům

23.07.2009 06:09

 

Lidé ve Vranovské Vsi smetli krajské úředníky, kvůli větrníkům

Pavlice, Vranovská Ves - Veliký zájem místních obyvatel ostře kontrastoval s rozpačitým projevem úředníků při veřejném projednávání záměru výstavby větrné elektrárny u Vranovské Vsi.

Autor:Dalibor Krutiš 23.7.2009 6:09 aktualizováno 23.7.2009 10:59
Naprosto jasné a srozumitelné ne větrné elektrárně ve Vranovské Vsi a Pavlicích vyslovili na veřejném projednávání záměru stavby obyvatelé obou vesnic. Slova zástupců bydlících ostře kontrastovala s neslaným, nemastným projevem krajských úředníků.

Ti nejenže nepřesvědčili občany o svých závěrech v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí, ale nechali se přistihnout v nedbalkách. Zaskočila je totiž petice více než sto dvaceti obyvatel. Ta sice na kraji leží, jenže úředníci na ní, jak sami přiznali, zapomněli.

„Petici podepsala nadpoloviční většina obyvatel Vranovské Vsi. Jsou jasně proti stavbě elektrárny. Toto posuzovatel vůbec nevzal v úvahu,“ řekl předseda Občanského sdružení Horizont Stanislav Holík.

Poukázal přitom na to, že stejný odborník při posuzování vlivů na jiném místě názor občanů jasně zohlednil. Zpracovatel posudku se ohradil, že se k němu žádná petice nedostala. „Kdybych o petici věděl, samozřejmě k ní rozhodně přihlédnu,“ uvedl Vladimír Rimmel.

Při komentování jeho závěrů v posudku většina obyvatel, kteří téměř zaplnili pavlickou sokolovnu, jen nesouhlasně kroutila hlavou. Nebylo prokázáno zvýšení hluku, kmitavé stíny od vrtulí nehrozí, ceny nemovitostí v blízkosti větrníků neklesají. „Žádné odborné materiály o tom nehovoří. Přitom větrné elektrárny stojí v řadě zemí Evropy již léta,“ obhajoval připomínky občanů k závěrům posudku Rimmel.

Pikantní příchuť měl bod, který se týkal zjišťování výskytu chráněného orla mořského. „Orel zmizel i se stromy, na kterých údajně hnízdil, takže není co posuzovat,“ podotkl Rimmel.

Starosta Vranovské Vsi vidí největší problém s plánovanou elektrárnou v připojení k rozvodné síti. „My jsme dali předběžný souhlas při první fázi posuzování na čtyři větrníky. Nyní jich chce investor postavit pět. Potíž je však především v tom, že nikdo dosud neřekl, kam se oněch šestnáct plánovaných megawatt elektrické energie pustí,“ informoval Jiří Peřinka.

Podle starosty čekají představitelé obce také na vyjádření armády. „V našem prostoru mají létat vrtulníky přibližně dvě stě metrů nad zemí, proto čekáme na stanovisko armády,“ dodal. Podle starosty poslední zastupitelstvo vyslovilo se stavbou nesouhlas.

Přibližně padesátka přítomných obyvatel několikrát spontánně zatleskala projevům předsedy sdružení Horizont. „Naprosto chápu podnikatelský záměr investora. Jeho snahy jsou legitimní. Jen bych rád, aby odborníci celou věc posoudili především v zájmu obyvatel, kteří zde žijí,“ uzavřel Holík.

Zástupce investora, který se veřejného jednání také zúčastnil, se ani poté, kdy slyšel jasný nesouhlas obyvatel, svých plánů nevzdává. „Chci pokračovat v našich plánech elektrárnu postavit. Pokud to bude jen trochu možné, rád bych projekt dotáhl do vítězného konce,“ potvrdil Jaromír Kovářík.

Zdroj:https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/obyvatele-smetli-krajske-uredniky20090722.html

Vyhledávání

Kontakt

OS Horizont Vranovská Ves Vranovská Ves č.p. 103
671 51 KRAVSKO
IČO:22689117

Aktuální informace:

1. Zpracovatel posudku k záměru JHM826 výstavbu VE v této lokalitě nedoporučil !!!
 JHM826__posudek.doc (422 kB)
2. Zastupitelstvo obce Pavlice dne 26.5.2010 na svém zasedání neschválilo změnu ÚP č.4. Bez této změny nelze ve výstavbě VE pokračovat! Větrníky u Pavlic: plány se komplikují
3. Stanovisko MěÚ Znojmo, odboru životního prostředí k výstavbě VE:VE01_stanovisko.pdf (3,2 MB)

Kontroverzní stanovisko EIA v JHM719:

Úředníci kraje v procesu EIA k výstavbě VE rozhodli v neprospěch obyvatel

I takto se dá vypořádat s orlem mořským:

Posudek_ornitolog.pdf (519,6 kB)

Aktuální monitoring ptactva.pdf (470,1 kB)

Zapojení veřejnosti do územního plánování:

Jak_se_zapojit_do_UP.pdf (616,2 kB)

Brozura_stavebni.pdf (1,3 MB)

Doporučení k výstavbě VE a FE:

Metodicky_pokyn_MMR.pdf (2,3 MB)

Hodnoceni KR-Znojemsko.pdf (856,8 kB)

Oblasti KR Znojemska.pdf (7,1 MB)

Krajinny_raz_metodika[1].pdf (206,2 kB)

Krajinny_raz_metodika[2].pdf (345,7 kB)