Obrat ve Vranovské Vsi: ne větrníkům

11.02.2010 18:36

 

Obrat ve Vranovské Vsi: ne větrníkům

Vranovská Ves /DISKUTUJTE/ - Vrásky na čele podnikatele Jaromíra Kováříka přibyly po posledním jednání zastupitelstva Vranovské Vsi. Vedení obce se začíná otevřeně stavět proti jeho záměru postavit u obce několik větrných elektráren.


8.2.2010 6:01 aktualizováno 8.2.2010 10:30

Letitý spor místních obyvatel s podnikatelem tak dostal nový rozměr. Zatímco před třemi lety představitelé Vranovské Vsi v čele se starostou stavbu větrníků podporovali, dnes se k ní obrací zády.

„Větrné elektrárny na Moravě stát budou, ať se nám to líbí, nebo ne. Jistěže zasáhnou do krajiny, ale to je věc pohledu a vývoje. Budeme si muset zvyknout, protože energii potřebujeme,“ uvedl před třemi lety při obhajobě větrníků starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka.

Po letech jednání a kolotočů okolo záměru stavby hovoří opatrněji. „Na posledním zastupitelstvu byla rozprava, ve které jsme se vyjadřovali k nové dokumentaci pana Kováříka. Asi osm, deset věcí se nám v projektu nelíbilo. Zastupitelé se vyjádřili tak, jak se vyjádřili,“ komentoval aktuální vývoj starosta.

Podle zápisu z jednání zastupitelů, zveřejněném na internetových stránkách obce, se přitom tři z pěti zastupitelů vyjádřili proti stavbě větrníků. Starosta na zasedání oznámil, že projekt je závislý na změně územního plánu obce, která se týká vymezení zón pro výstavbu alternativních zdrojů energie.

„Navrhuji zrušit celou změnu územního plánu číslo tři a to její první i druhou část,“ uvedl podle zápisu z jednání zastupitel Martin Svoboda. Stejně reagovali další dva zastupitelé. „Proti elektrárnám je velká část obyvatel. Pokud ale v nedalekých Pavlicích budou větrníky stát, stejně se budou občané naší obce na ně dívat,“ vyjádřila se Marie Hubáčková.

Jediný, kdo z vedení obce i nadále stavbu podporuje, je místostarosta Lubomír Dubec. „Navrhuji pokračovat v první části změny územního plánu a nepokračovat ve druhé části změny. Elektrárny budou finančním přínosem pro obec,“ uvedl podle zápisu Dubec.

Změněným přístupem vedení obce je rozlícený investor. „Podnikatel Kovářík vyjádřil nespokojenost s tím, že zastupitelé dříve, když neměli vidinu jiných peněz, projekt schválili. A nyní, když obec bude mít finance z fotovoltaických elektráren, tak zase ruší, co dříve schválili,“ uvádí se v zápisu z jednání zastupitelstva.

Definitivní rozhodnutí má padnout dvaadvacátého února. „Šanci, že se větrníky nakonec postaví, nyní vidím tak padesát na padesát. Spíš sedmdesát procent v neprospěch stavby. Pan Kovářík prostě nedokázal přesvědčit některé lidi, aby se přiklonili na jeho stranu,“ komentoval starosta Peřinka.

Pokud obec nedá souhlasné stanovisko, zastaví se nyní probíhající proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí. „Podnikatel má další možnosti opravného prostředku. Může si znovu podat žádost, takže věc může ještě dál pokračovat,“ doplnil Peřinka.

„Naše stanovisko je stále stejné. Jsme zásadně proti stavbě větrníků na katastru Vranovské Vsi. Zastupitelé už de facto hlasovali tak, že chtějí úplně stáhnout změnu územního plánu, na základě které by mohl investor stavět. Stejně by to mělo dopadnout na příštím zasedání. Věříme, že u Vranovské Vsi se nakonec stavět nebude,“ sdělil předseda Občanského sdružení Horizont Stanislav Holík.

Větrníky postavit stůj co stůj chce ale investor. „Dal jsem do toho už tolik peněz a energie, že chci stavbu dotáhnout do konce,“ uvedl již dříve podnikatel Kovářík.

Vyhledávání

Kontakt

OS Horizont Vranovská Ves Vranovská Ves č.p. 103
671 51 KRAVSKO
IČO:22689117

Aktuální informace:

1. Zpracovatel posudku k záměru JHM826 výstavbu VE v této lokalitě nedoporučil !!!
 JHM826__posudek.doc (422 kB)
2. Zastupitelstvo obce Pavlice dne 26.5.2010 na svém zasedání neschválilo změnu ÚP č.4. Bez této změny nelze ve výstavbě VE pokračovat! Větrníky u Pavlic: plány se komplikují
3. Stanovisko MěÚ Znojmo, odboru životního prostředí k výstavbě VE:VE01_stanovisko.pdf (3,2 MB)

Kontroverzní stanovisko EIA v JHM719:

Úředníci kraje v procesu EIA k výstavbě VE rozhodli v neprospěch obyvatel

I takto se dá vypořádat s orlem mořským:

Posudek_ornitolog.pdf (519,6 kB)

Aktuální monitoring ptactva.pdf (470,1 kB)

Zapojení veřejnosti do územního plánování:

Jak_se_zapojit_do_UP.pdf (616,2 kB)

Brozura_stavebni.pdf (1,3 MB)

Doporučení k výstavbě VE a FE:

Metodicky_pokyn_MMR.pdf (2,3 MB)

Hodnoceni KR-Znojemsko.pdf (856,8 kB)

Oblasti KR Znojemska.pdf (7,1 MB)

Krajinny_raz_metodika[1].pdf (206,2 kB)

Krajinny_raz_metodika[2].pdf (345,7 kB)