Vysočina podporuje energii z jádra, nechce větrníky

24.10.2008 07:00

Zatímco k jádru mají budoucí hejtmani z řad sociální demokracie poměrně vřelý vztah, k obnovitelným zdrojům se staví rezervovaně. ,,Nejsem proti obnovitelné energii, jestli ale někdo říká, že nahradí atomovou energii, není to pravda," tvrdí budoucí hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

S větší podporou větrných nebo fotovoltaických elektráren na Vysočině nepočítá. ,,Ještě nikdy jsem od obyvatel kraje nedostal tolik mailů jako k větrným elektrárnám. Veřejnost je nechce," prohlásil. Krajský úřad bude podle jeho slov čekat na vypracování mapy únosnosti, kterou zadal současný hejtman Miloš Vystrčil (ODS).

Odpor Vysočiny v minulých měsících podle energetiků doslova zmrazil realizaci prakticky všech projektů větrných elektráren. Kraje po vzoru jihlavských zastupitelů brzdily především povolovací procedury a pracovaly na nových pravidlech pro větrné a solární parky tak, aby do povolování nových elektráren mohly mluvit nejen dotčené, ale i okolní obce.

Podobně se kandidát na krajského hejtmana za ČSSD dívá i na projekty fotovoltaických elektráren. Je ochoten podpořit projekty v uzavřených objektech nebo na střechách budov, stavbám solárních parků ve volné krajině se ale bude snažit zabránit.

Běhounek podporuje i dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, kterou plánuje energetická společnost ČEZ. ,,Lidé už se s jadernou elektrárnou sžili. Na vnitřním jednání jsme proto uvažovanou dostavbu jaderné elektrárny Dukovany podpořili," uvedl budoucí hejtman.

Pravděpodobný šéf Jihočeského kraje Jiří Zimola souhlasí i s rozšířením dočasného úložiště vyhořelého paliva v Temelíně. Staví se však proti tomu, aby stát vyhledával v kraji prostory pro hlubinné úložiště.

,,Jsme rádi, že se k energetice staví kandidáti na hejtmany takovým způsobem," uvedl mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Firma podle něj v současné době připravuje plány pro dostavbu obou elektráren. To však podle něj neznamená, že budou oba projekty skutečně zrealizované. ,,Nakonec to bude politické rozhodnutí," uvedl.

Jaroslav Foldyna, který se bude ucházet o post hejtmana na Ústecku, se staví ostře proti odpisu zásob hnědého uhlí, který prosazuje Strana zelených. ,,Odepsat zásoby uhlí je hrozně nebezpečné. Vezměte si, že se nám za pár let zvýší cena plynu a stát se bude potřebovat rychle dostat k uhlí. Pak bude vykupovat pozemky ve veřejném zájmu a za mnohem nižší cenu, než nyní nabízejí těžaři," varuje blízký spolupracovník Miloše Zemana, který považuje odpis zásob za populismus, jenž se ve svém důsledku může obrátit proti dotčeným obcím.

Zdroj: www.e15.cz/udalosti/krajske-volby/vysocina-podporuje-energii-z-jadra-nechce-vetrniky-55860/

Vyhledávání

Kontakt

OS Horizont Vranovská Ves Vranovská Ves č.p. 103
671 51 KRAVSKO
IČO:22689117

Aktuální informace:

1. Zpracovatel posudku k záměru JHM826 výstavbu VE v této lokalitě nedoporučil !!!
 JHM826__posudek.doc (422 kB)
2. Zastupitelstvo obce Pavlice dne 26.5.2010 na svém zasedání neschválilo změnu ÚP č.4. Bez této změny nelze ve výstavbě VE pokračovat! Větrníky u Pavlic: plány se komplikují
3. Stanovisko MěÚ Znojmo, odboru životního prostředí k výstavbě VE:VE01_stanovisko.pdf (3,2 MB)

Kontroverzní stanovisko EIA v JHM719:

Úředníci kraje v procesu EIA k výstavbě VE rozhodli v neprospěch obyvatel

I takto se dá vypořádat s orlem mořským:

Posudek_ornitolog.pdf (519,6 kB)

Aktuální monitoring ptactva.pdf (470,1 kB)

Zapojení veřejnosti do územního plánování:

Jak_se_zapojit_do_UP.pdf (616,2 kB)

Brozura_stavebni.pdf (1,3 MB)

Doporučení k výstavbě VE a FE:

Metodicky_pokyn_MMR.pdf (2,3 MB)

Hodnoceni KR-Znojemsko.pdf (856,8 kB)

Oblasti KR Znojemska.pdf (7,1 MB)

Krajinny_raz_metodika[1].pdf (206,2 kB)

Krajinny_raz_metodika[2].pdf (345,7 kB)