Výstavba větrníků zamrzla

26.09.2008 09:45

 

Výstavba větrníků zamrzla

Živelné výstavbě větrníků v Česku odzvonilo. Kraje v posledním roce a půl nepovolily jedinou větrnou elektrárnu nebo větrný park. Potvrdil to předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček. ,,Co se dnes staví, jsou projekty, které byly schváleny už před dvěma lety. Nálada krajů vůči větrným elektrárnám se změnila," uvedl Janeček. Na vyřízení nyní v celé zemi čeká přes sto třicet projektů.

 

Výstavba větrníků zamrzla

Energetici se s kraji snaží dohodnout jasná pravidla pro posuzování vlivu větrníků na životní prostředí, zatím však marně.

V kompetenci krajských úřadů jsou studie vlivu na životní prostředí, bez nichž se žádná stavba neobejde. Protože zákony neurčují pro posuzování větrných elektráren žádná závazná kritéria, vytváří si každý kraj svá vlastní. ,,Chceme dokončit strategii krajinného rázu, která nám řekne, kde větrné elektrárny nebudou vadit. Pak můžeme projekty s klidným svědomím posuzovat," uvedl třeba hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. Strategie by podle jeho slov měla být dokončena ještě letos. Energetici se s kraji snaží dohodnout jasná pravidla pro posuzování vlivu větrníků na životní prostředí, zatím však marně. ,,Diskuze ze strany krajů skončila. V tuto chvíli se s tím nic nedá dělat," uvedl mluvčí energetické společnosti ČEZ Martin Schreyer. Krajům u větrných elektráren vadí především to, že radikálně mění ráz krajiny. Dalším problémem jsou podmínky milionových kompenzací, které energetické firmy za souhlas s výstavbou obcím vyplácejí.

 


 

 

Na posouzení čeká 130 projektů větrných elektráren

Zájemci o stavbu větrných elektráren v Česku už podali na krajské úřady přes 180 žádostí o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Zatím jich prošla jen necelá třetina a jen něco kolem sedmi procent projektů se skutečně začalo realizovat. ,,Mezi projekty je obrovská úmrtnost. Raději neříkáme přesné počty, ale tvrdíme, že jsou tu připravené projekty na stavbu větrných elektráren o výkonu zhruba 1000 megawattů. To je zhruba oněch třicet procent, které prošly sítí EIA," uvedl předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

Podle jeho slov se dostávají investoři do stále větších problémů a všechny projekty z posledních dvou let jsou prakticky zastavené. Zatímco kupříkladu v Rakousku trvá stavba větrné elektrárny od plánování až po samotnou realizaci zhruba dva roky, v Česku se čekání protáhne nezřídka i na čtyři až pět let.

Na vině je podle něj především fakt, že kraje nemají jednotnou koncepci, jak projekty posuzovat. ,,Ta situace je naprosto absurdní vzhledem k našim závazkům, že zvýšíme výrobu energie z obnovitelných zdrojů," upozornil Janeček.

Podle hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila jsou však výhrady krajů k projektům větrných elektráren naprosto věcné. ,,Je tam nutné dořešit řadu nejasností. Snažíme se například o to, aby do povolovacího procesu mohly zasahovat i obce, na jejichž katastru elektrárny nebudou stát, ale které stavba také ovlivní," vysvětlil.

Na problémy s neústupností krajů naráží v posledních měsících i energetická skupina ČEZ. Ta připravuje na 80 větrných elektráren nebo parků o celkové kapacitě 150 až 220 megawattů za 20 miliard korun. ,,První projekty by se měly reálně rozjet až po roce 2010, takže na našich plánech se zatím nic nemění," uvedl mluvčí společnosti zodpovědný za obnovitelné zdroje Martin Schreyer. V první etapě chce firma do větru investovat 5,5 miliardy. ,,V poslední době se nám rýsuje několik zajímavých možností odkupu už připravených projektů," uvedl s tím, že se ČEZ s ohledem na komplikované jednání s kraji zajímá výhradně o projekty, které už mají stavební povolení.

 

Výstavba větrníků zamrzla

https://www.e15.cz/byznys/vystavba-vetrniku-zamrzla-50479/

Vyhledávání

Kontakt

OS Horizont Vranovská Ves Vranovská Ves č.p. 103
671 51 KRAVSKO
IČO:22689117

Aktuální informace:

1. Zpracovatel posudku k záměru JHM826 výstavbu VE v této lokalitě nedoporučil !!!
 JHM826__posudek.doc (422 kB)
2. Zastupitelstvo obce Pavlice dne 26.5.2010 na svém zasedání neschválilo změnu ÚP č.4. Bez této změny nelze ve výstavbě VE pokračovat! Větrníky u Pavlic: plány se komplikují
3. Stanovisko MěÚ Znojmo, odboru životního prostředí k výstavbě VE:VE01_stanovisko.pdf (3,2 MB)

Kontroverzní stanovisko EIA v JHM719:

Úředníci kraje v procesu EIA k výstavbě VE rozhodli v neprospěch obyvatel

I takto se dá vypořádat s orlem mořským:

Posudek_ornitolog.pdf (519,6 kB)

Aktuální monitoring ptactva.pdf (470,1 kB)

Zapojení veřejnosti do územního plánování:

Jak_se_zapojit_do_UP.pdf (616,2 kB)

Brozura_stavebni.pdf (1,3 MB)

Doporučení k výstavbě VE a FE:

Metodicky_pokyn_MMR.pdf (2,3 MB)

Hodnoceni KR-Znojemsko.pdf (856,8 kB)

Oblasti KR Znojemska.pdf (7,1 MB)

Krajinny_raz_metodika[1].pdf (206,2 kB)

Krajinny_raz_metodika[2].pdf (345,7 kB)